18 augusta 2009

Abc-Z receptára pani Božky:-Mrkvový koláč č. 2

Mrkvové koláče.Bozka a mrkva

Hádam v každej kuchárskej knižky najdete nejaký recept na mrkovový koláč. Nič zvláštne. My vám však prinášame také recepty, ktoré sotva niekde najdete. Sú typické austrálske, ba čo viacej, každoročne sa konajú aj nejaké prehliadky, závodenia, o najlepší mrkvový koláč. Na to si dbá „Austrálske združenie žien vnútrozemia“.

clip_image002

Suroviny:

150g. múka zmiešaná s pečivovým práškom. (Self raising.)

150g. čistej hladkéj múky;

2 čajové lyžičky škorice;

½ čajovej lyžičky pomleté klinčeky;

½ čajovej lyžičky pomletého orieška;

1 čajová lyžička pomletého ďumbiera (zázvor);

1 čajová lyžička sódy bikarbóny;

200 ml. rastlinný olej (po možnosti Canola); 

230 g. práškový cukor;

4 vajcia;

125 ml. „Golden syrup“ (tekutý syrup cukra, melasa, „treacle“), alebo kanadský „maple syrup“, konečne stačí aj tekutý med. * S „treacle“ koláč bude tmavší.

500 g. postrúhanej mrkvy;

60 g. posekaných vlašských orechov (alebo amerických „pecans“).

Pracovný postup:7_4_20

Zohrej rúru na miernu teplotu. Asi 150 – 160 °C. Pozor, neprekroč 180 °C.

Vymasť si formu. Štvoruhlastú. Asi 22 cm. dlhú a širokú. Ak nemate takúto, môžete použiť aj okrúhlu.

Preosej si múku v ktorej sú už všetky príchute, koreniny a sóda bikarbóna.

Vyšľahaj do penista vajcia, olej, cukor a syrup.

Pridaj to do múky a vymiešaj na hladko.

Primiešaj mrkvu a orechy.

S lyžicou si masu dávame na pekáč, rozširime ju a zarovnáme.

Pečieme asi 75 minút, alebo kým nám nie je upečené.

Vyberieme von. Necháme ho postať vo forme. Asi 15 min. Potom ho vyklopíme na sito, mriežky a necháme ho celkom vychladnúť.

Po vychladnutí, natierame ho polevou, glazúrou, alebo proste len s práškovým vanilkovým cukrom.

clip_image004

Poleva /glazúra:

90 g. „čajové“, neslané maslo;

250 g. plnotučný, krémový syr;

1 čajová lyžička postrúhanej citrónovej kôry;

1 ½ šálky práškový cukor;

Pracovný postup:

Maslo si vyšľahaj, spolu so syrom, do penista. Pridaj citrónovú kôru, práškový cukor a šľahaj ďalej, do penista. Polevu natrieme na koláč a posypeme ju s posekanými orechami.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com