06 augusta 2009

Holúbätká na víne.

2007_Bozka

 

 

…pripravila B. Kulíková

U nás, na Dolnej zemi (čo dobre poznám), skoro v každom dome boli holubníky a pravda, gazdinká občas „zakrútla“ krk nejakým mladým holúbätám, avšak najčastejšie ich len uvarila, či urobila z nich ľahučkú polievku. Najmä, ak v rodine mali chorého. Len zriedkavo sa ich vyprážalo a aj to len na „jednoduchý“ spôsob. Upražili sa na rajnici, k tomuto sa pridala „biela“ omáčka, trochu usmažených oblátok zemiakov a ak bol vo humne aj nejaký špenát, tak sa aj to pridalo.

V Austrálii, ale aj inde vo svete sú farmári, čo sa úplne preorientovali na pestovanie holúbäniec. Zvlášť „hobby“ farmári, či takí, čo k dispozícii majú len niekoľko desiatok hektárov pôdy. Vyrábajú holúbätá pre potreby špičkových reštaurácií, ale hlavne nemocníc a len čo zvýši, to si občas kúpite aj na trhu, či v samoobsluhe.

Ak si kupujete holúbä, tak dávajte pozor. Na trhu (aj v domácom hniezde) najlepšie sú v čase medzi marcom a septembrom. Mladé holúbä musí mať ružovkavé nožičky, tučné prsia a ohybný zobák.

Suroviny:

3 – 4 očistené holúbätá;

6 – 8 pásy mäsitej, nesolenej slaninky (bacon);

50 g. masla;

2 lyžice brandy (koňak);

1,5 dl. bielého vína;

10 maličkých cibuliek (najlepšie ak máte „orechovec“);

6-8 lyžíc hovädzieho vývaru (asi 2 lyžice na každé holúbä);

100 g. malých húb (šampiňónky);

1 lyžica posekaných lístkov petržlenu

10-15 zelených oliviek;

Trochu materinej dúšky, soli a korenie (môžete si pridať aj štipku bažaličky).

Pracovný postup:

Každého holúbka ovite s dvomi pásmi tenkej slaninky a zaviažte, posilnite si obal s motúzom.clip_image001

Na rajnici si rozpustíte maslo, vložte tam holúbätá a smažte to asi 10 minút, alebo kým nedostane peknú hnedú farbičku.

Teraz na to pridajte brandy a víno, zmes priveďte na bod vrenia a varte si to asi 2 minúty.

Pridajte tam cibuľky, hovädzí vývar, soľ, korenie, prikryte a na miernom ohni nechajte asi jednu hodinu.

Teraz pridajte huby, petržlen a nechajte to povariť ešte asi 5 minút.

Holúbätá vyberte na teplú tacňu (podávaciu misu), ozdobte si to s olivkami a materinou dúškou (bažaličkou) a môžete už aj podávať.

*Ako prídavok, môžete mať aj na oblátky pokrájané a usmažené zemiaky.

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com