04 októbra 2009

Z receptára..., Bravčová roláda s vajíčkami.

clip_image002

 

 

  …pripráva B. Kulíková

 

Bravčová roláda s vajíčkami.

Suroviny:

750 g. zomleté bravčové mäso;

1 vajíčko;

7 lyžíc omrviniek;

1 stredná cibuľa – drobno posekaná;

1 strúčok cesnaku – drobno posekaný;

2 lyžice posekané lístoky petržlenu;

3 lyžice oleja;

½ lyžičky mletej rasce;

½ lyžičky mleté čierne korenie;

¼ lyžičky mletý oriešok.

Soľ podľa potreby. Môžeme si pridať aj „Vegetu“.

6 vajec – uvarené na mäkko;

1 lyžica omrviniek na posypanie fólii (alobalu);

1 – 2 šálky voda na podlievanie.

==========

Pracovný postup:

Vajíčka si varíme asi 3 – 4 min. (na mäkko). Necháme ich ochladiť a potom ich olúpeme.

clip_image002[7]

V panvici si zohrejeme 2 lyžice oleja, popražíme na ňom cibuľu (do ružova), pridáme cesnak a lístoky a ešte trochu všetko spoločne popražíme. Zložíme z ohňa a necháme vychladnúť.

V mise si zmiešame mäso, omrvinky, vajce, rascu, korenie, oriešok a pridáme vychladnutú upraženú zmes, posolíme a všetko dobre spracujeme. Nesmie sa lepiť na prsty. Ak sa ešte lepí, pridáme si 1 – 2 lyžice omrviniek. Spracovaná masa si musí oddychovať. Asi 20 – 30 min.

Medzičasom si zapojíme rúru na 180 °C, pripravíme fóliu (alobal). Veľkosť fólie nám závisí od veľkosti pekáča (ťapše) – má byť asi na dlaň väčšia od rozmerov pekáča.

Oddýchnutú mäsovú zmes vyložíme na fóliu, ktorú sme si vysypali omrvinkami a rozhrnieme ju na hrúbku asi jedného prsta. *Pozor! Všade okolo rozšíreného mäsa musíme mať čistý (nevysypaný) priestor v šírke asi jednej dlane, aby sme masu mohli zrolovať a uzavrieť konce.

Na takto rozšírenú masu (mäso) do radu po šírke mäsa, v hornej polovici poukladáme uvarené vajíčka a celú masu zrolujeme na valec. Konce fólie dobre zakrútneme a vložíme do pekáča. Podlieme si to s vodou a jednou lyžicou oleja. Pekáč prikryjeme a vložíme do mierne zohriatej rúry. Pečieme asi 20 – 30 min. Po tomto pekáč vyberieme von a valec pozorne zbavíme fólie. Pekáč s roládou (valcom) vložíme späť do rúry (mierne zohriatej, asi 180 °C) a pečieme ďalších asi 30 min. alebo kým sa nám mäso neupečie a nedostane peknú zlatistú farbu.

Upečenú roládu pokrájame na plátky a podávame s dusenými (na pare) zeleninami* a špenátovou (alebo kôprovou) omáčkou.

* Pri garnírovaní, kvôli výzoru, vždy si volíme zeleniny tak, aby sme na tanieri mali tri farby (najčastejšie červená, zelená a biela).

# Špenátová omáčka:

Suroviny:

300 g. posekaného špenátu (v obchodoch je to 1 balík zmrazeného);

1 strúčok postrúhaného cesnaku;

3 lyžice olej;

2 lyžice hladká múka;

½ l. mlieko; clip_image004 

Soľ, korenie na ochutenie a voda na podliatie podľa potreby.

Pracovný postup:

V panvici si na oleji popražíme múku, špenát a cesnak. Zalejeme s chladným mliekom a za neustáleho miešania privedieme do zovretia. Ochutíme a necháme, aby dobre prevrelo.

* Omáčka má byť stredne hustá. Hustotu si reguluje s mliekom a vodou.

** Namiesto mlieka môžeme použiť aj smotanu.

 

Žiadne komentáre:

Super pre vasu firmu

Čítame...

*** MENÁ *****

>A<>B<>C,Č<>D<>E<>F<>G<>H<>CH<

>I<>J<>K<><>M<>N<>O<>P<>Q<>R<

>S<>Š<>T<>U<>V<>W<>X<>Y<>Z<>Ž<>

***Etymologický slovník***********

<A-C><Č><D,Ď,Dž><><><><><><H>

Autorské práva:

http://Kruhy.blogspot.com

nassinec@gmail.com